لوگوی رسمی گروه ناشناس |
بسیاری از کاربران اینترنت درباره گروه «ناشناس» که حالا خبرسازتر از همیشه شده، چیزهایی شنیدهاند. اما آیا میدانید ناشناسها که هستند، چگونه عمل میکنند و چه اهدافی دارند؟ با مطالعه این مطلب، ناشناسها را بهتر بشناسید.
گروه بینالمللی ناشناس (Anonymous) از اواخر سال ۲۰۱۰ و در پی انتشار اسناد دیپلماتیک توسط ویکیلیکس مشهور شد. زمانی که برخی از سیستمهای مالی جهانی از جمله ویزا، مسترکارت و پیپل، به دستور آمریکا در روند کمکرسانی به ویکیلیکس اختلال ایجاد کردند و این گروه با راهاندازی کمپین بزرگ حملات گسترده تکذیب سرویس (DDoS) بر ضد آنها، در فعالیتشان اختلال ایجاد کرد.
در این مطلب به نکاتی مهم پیرامون این گروه، مشخصات، اقدامات و اهداف آن اشاره خواهیم کرد.
گروه بینالمللی ناشناس (Anonymous) از اواخر سال ۲۰۱۰ و در پی انتشار اسناد دیپلماتیک توسط ویکیلیکس مشهور شد. زمانی که برخی از سیستمهای مالی جهانی از جمله ویزا، مسترکارت و پیپل، به دستور آمریکا در روند کمکرسانی به ویکیلیکس اختلال ایجاد کردند و این گروه با راهاندازی کمپین بزرگ حملات گسترده تکذیب سرویس (DDoS) بر ضد آنها، در فعالیتشان اختلال ایجاد کرد.
در این مطلب به نکاتی مهم پیرامون این گروه، مشخصات، اقدامات و اهداف آن اشاره خواهیم کرد.
1- گروهیبینالمللی، غیرمتمرکز و سازمانیافته
گروه اینترنتی ناشناس متشکل از اکتیویستها (کنشگران) فضای مجازی، خورههای کامپیوتر و هکرها در سراسر جهان است و از سال ۲۰۰۳ فعالیتهای خود را آغاز کرده است. فعالیتهای این گروه در ابتدا بسیار محدود و پراکنده بود، اما اکنون با گذشت ۸ سال، این گروه به دفاع از حقوق تحولخواهان و آزادیخواهان در سراسر جهان روی آورده و تلاش میکند تا با حمایت تکنیکی و معنوی از جنبشهای آزادیخواه و پروژههایی نظیر ویکیلیکس، به گسترش شفافیت سیاسی و آزادی اینترنت کمک کند.
اعضای این گروه از نظر جغرافیایی در نقاط گوناگون جهان مستقرند و لزوما از محل زندگی یکدیگر خبر ندارند، اما میتوانند با استفاده از سرویسهای آنلاین، اهداف خود را مشخص و در زمان مناسب حمله گسترده به آن را آغاز کنند. ساختار حملات این گروه کاملا باز است و هر کاربر داوطلبی که دسترسی به اینترنت با پهنای باند مناسب داشته باشد، میتواند در حملات این گروه مشارکت کند. گفته میشود میانگین سنی اعضای این گروه زیر ۲۵ سال است.
2- هر «ناشناس» لزوما یک هکر نیست
این یک اشتباه رایجرسانهای است که از گروه «ناشناس» بهعنوان گروه هکرهای بینالمللی یاد میشود. هر کسی که در حملات ناشناس مشارکت میکند، لزوما هکر نیست.
هکر، که شاید «نفوذگر» بهترین برابرنهادهی فارسی برای آن باشد، معمولا به کسی گفته میشود که بر مسائل مرتبط با امنیت شبکه تسلط دارد، به فنون برنامهنویسی (وب) آشناست و با تلفیق این تواناییها با دانش فنی و نوآوری، میتواند با کشف آسیبپذیریهای امنیتی موجود در یک برنامه، سیستم یا شبکه کامپیوتری، به آن نفوذ کند و کنترل کامل، یا بخشهایی از آن را در دست بگیرد.
اما واضح است که کاری که گروه ناشناس انجام میدهد و به واسطه آن به شهرت رسیده، حملات گسترده تکذیب سرویس (DDoS) است که نسبتی با هک و نفوذ به شبکهها ندارد و تنها با بمباران ترافیکی و به سر ریز رساندن ظرفیت ترافیکی سرورهای شبکهها و وبسایتها، در ارائه سرویس آن اختلال ایجاد میکند.
اگرچه در میان اعضای این گروه هکرهای زبده و برنامهنویسان خبره بسیاری هم وجود دارند، اما نکته اساسی این است: عضوی از ناشناس بودن، به معنی هکر بودن نیست؛ شما هم میتوانید هر وقتی که بخواهید عضوی از «ناشناس» باشید. برای پیوستن به حملات ناشناس، هر کاربری میتواند نرمافزار LOIC را دانلود کند و با اتصال آن به Hivemind سیستم خود را در اختیار مرکز فرماندهی حملات قرار دهد.
3- رابینهودهای اینترنتی؛ گروهی فاقد رهبری و سلسله مراتب
گروه ناشناس رویکردی آنارشیستی دارد و هیچگونه سلسله مراتبی را برنمیتابد و مدعی است که حملات این گروه، رهبری مشخصی ندارد و اراده عمومی نیروی پیشبرندهی آن است. اما واقعیت این است که همچون هر موضوع دیگری که به تکنولوژی و نوآوریهای تکنولوژیک مربوط است، افرادی در این میان حضور دارند که از نظر توانایی از دیگر اعضا یک سر و گردن بالاترند.
معمولا این افراد از نفوذ و قدرت تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سایر اعضا برخوردارند و راهبردهای گروه «ناشناس» را تعیین و تبیین میکنند، اگرچه این نفوذ چندان محسوس و ملموس نیست.
4- استاکسنت، کرم ویرانگر کامپیوتری در دستان «ناشناس»ها
در ماههای اخیر ماجرای مربوط به کرم سایبری ویرانگر موسوم به «استاکسنت» (Stuxnet) در کانون توجه رسانههای غربی بود. روزنامه نیویورکتایمز اخیرا در گزارشی اختصاصی اعلام کرد به شواهدی دست یافته که نشان میدهد این کرم کامپیوتری که به بخشهایی از تاسیسات هستهای ایران از جمله سانتریفیوژها آسیبهای جدی وارد کرده، توسط سیستمهای امنیتی آمریکا و اسرائیل طراحی شده است.
اما «ناشناس» یک بمب خبری درباره استاکسنت ساخته و اعلام کرد که به یک نسخه کامل از این کرم سایبری دسترسی پیدا کرده است. هنوز مشخص نیست که آنها قصد دارند با استاکسنت چه کاری انجام دهند و برای تحقق چه اهدافی میتوانند از آن بهره ببرند، اما صِرف دسترسی به یک نسخه کامل از این کرم اینترنتی، بسیاری از متخصصان و سرویسهای امنیتی را نگران کرده است.
گفته میشود کرم استاکسنت که از طریق فلشهای USB روی سیستمهای تحت ویندوز منتشر میشود و کنترلرهای برنامهپذیر را هدف قرار میدهد، بیش از ۶۰ هزار سیستم کامپیوتری را در ایران آلوده کرده است.
5- عملیات بازپسگیری، در حمایت از ویکیلیکس
حمله دسامبر ۲۰۱۰ به وبسایتهای قدرتمندی همچون مسترکارت، ویزا و پیپل، که راه انتقال کمکهای مالی به پروژه ویکیلیکس را به دستور دولت آمریکا سد کرده بودند، شاید از بزرگترین پروژههای «ناشناس» بود که به عملیات بازپسگیری (Operation Payback) مشهور شد.
برخی از وبسایتهای هدف در جریان حملات گسترده عملیات Payback بیش از ۳۶ ساعت از دسترس کاربران سراسر جهان خارج شدند. وبسایت بانک سوئیسی که حساب شخصی جولین آسانژ را بلوکه کرد نیز هدف این حملات گسترده تکذیب سرویس قرار گرفت و بیش از یک روز از ارائه سرویسهای آنلاین خود بازماند. گفته میشود که ایجاد اختلال چندین ساعته در ارائه سرویس این وبسایتها، چندین میلیون دلار زیان مالی به آنها وارد کرد. پس از این حملات، بسیاری از سیستمهای اطلاعاتی تلاش خود برای رهگیری اعضای ناشناس را آغاز کردند.
6- سیستمهای اطلاعاتی در تعقیب اعضای ناشناس
پس از حملات گسترده ناشناس و ایجاد اختلال در سرویس وبسایتهای بزرگ و پراهمیتی نظیر ویزا، مستر کارت، آمازون و پیپَل، پلیس فدرال آمریکا (FBI) قراردادی محرمانه با یک کمپانی متنفذ امنیتی به نام HBGary امضا کرد تا از این طریق اعضای مشارکتکننده در این حملات را شناسایی کند و اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهد.
رییس کمپانی HBGary این تعقیبها را تایید کرد و گفت مشخصات بسیاری از اعضای ارشد و رهبران حملات گسترده در عملیات Payback را در اختیار دارد. در پی آن، گروه ناشناس با نفوذ به سرورهای قدرتمند این کمپانی، سایت رسمی آن را از کار انداخت و بیش از ۶۰ هزار ایمیل خصوصی آن را به دست آورد و در اینترنت منتشر کرد. این حملهای انتقامجویانه به کمپانیای بود که با پیگیریهای اطلاعاتی و امنیتی، اواخر ژانویه ۲۰۱۱ زمینه دستگیری دستکم ۵ نفر از اعضای «ناشناس» را فراهم کرد.
7- هکتیویسم؛ دانش فنی در خدمت آزادی بیان
شاید با مفهوم اکتیویسم آشنایی داشته باشید؛ فعالیتهای داوطلبانه و روشنگرانه اجتماعی برای پیشبرد اهدافی مترقی که معمولا منجر به پیشرفت سیاسی و اجتماعی جوامع میشود. هکتیویسم، مفهومی است که از ترکیب هک (به معنی توان نفوذگری به سیستمها و شبکههای کامپیوتری) و اکتیویسم ساخته شده، یعنی کسانی که از تواناییها و نوآوریهای فنی خود در جهت پیشبرد اهداف مشخص اجتماعی بهره میگیرند.
هکتیویسم مفهومی است که پس از کمپینهای موفقیتآمیز ناشناسها ثبت شد. ایدهآل آنها تحقق آزادی بیان آنلاین و آزادی بیحد و حصر اینترنت است و به هر مانعی که بر سر راه آزادی اینترنت قرار گیرد، حمله میکنند و البته در کنار حملات، تلاش میکنند تا به شهروندانی که در کشورهایی همچون ایران و چین با فیلترینگ گسترده دست و پنجه نرممیکنند، کمک کنند تا با استفاده از امکانات گوناگون از سد سانسور آنلاین بگذرند و نحوه ناشناس ماندن و محافظت از حریم خصوصی را بیاموزند.
8- عملیات سوریه
همچنین شماری از وبسایتهای دولتی در سوریه توسط گروهی به نام "ناشناس، عملیات سوریه" هک شدند. به گزارش الجزیره کاربران با مراجعه به این وبسایتها با نقشهی کشور سوریه مواجه میشدند که بر روی آن نام و اطلاعات کسانی که طی سرکوب خشونتآمیز چند ماههی اخیر ارتش این کشور جان باختهاند، منتشر شده بود.
در همین حال هکرها پیامی را با مضمون "اجازه ندهید بشار شما را به طور آنلاین کنترل کند" در این وبسایتها منتشر کردهاند. آنها همچنین لینکی را در سایتهای هک شده قرار دادهاند که به کاربران راهنماییهایی را در مورد چگونگی ناشناس ماندن هویتشان در اینترنت برای ایمن ماندن از تعقیبهای دولتی ارائه میدهد.
همچنین در مورد سوریه، این هکرها اقدام به هک ایمیل بشار اسد و انتشار نزدیک به 3 گیگابایت اطلاعات محرمانه او کردند. نکته جالب اینجاست که پسوورد ایمیل بشار اسد 12345 بوده است که این گروه اقدام به انتشار آن کرده بود.
منابع: ویکیپدیا ، دویچه وله ، رادیو فردا
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
» لطفا در نظرات خود از الفاظ رکیک استفاده نکنید
» لطفا نظرات خود را به زبان فارسی تایپ کنی